KAN VI LÄRA OSS AV HISTORIEN?
Dagens Ryssland rättfärdigar sin imperialism och invasion av Ukraina med att de kämpar mot nazismen och skyddar den rysktalande befolkningen. Vi har vittnat liknande retorik och handlingar under 1900-talets historia som i en nygammal form återuppstod år 2014 och nådde kulmen år 2022.
Tredje Riket ledd av Hitler annekterar Sudetenlandet 1938 i Tjeckoslovakien. År 2014 annektererar Ryssland Krym halvön i Ukraina. Världen ser på och hoppas att diktatorn har nöjt sig och kommer att lugna ner sig. Sudetenlandet likaså Krym offras av världssamfundet utan några större sanktioner och är ett exempel på hur misslyckad eftergiftspolitiken är i verkligheten.
Hitler genomför anschluss av Österrike år 1938. Ryssland går in i Donbass regionen år 2014 och utropar separatistiska "folkrepubliker" Donetsk och Luhansk. Diktatorerna har fått smak för erövring och de vill ha mer, mycket mer.
Tredje Riket anfaller Polen år 1939, helt oprovocerat med en påhittad historia om pågående folkmord av tyskar i Polen som behöver skyddas.
År 2022 inleder Ryssland fullskalig invasion i Ukraina, med fabulerad retorik om nazism i Ukraina och rysktalande som behöver skyddas. Denna gång reagerar världen med solidaritet och inleder kampen mot ondskan.
I vår tid av rysk propaganda, populism och falska paralleller är ett rationellt och empatiskt förhållningssätt att rekommendera.
Vi bör alltid titta på handlingar, granska händelser och fakta för att inte fastna för känslomässiga argument och retorik som tilltalar oss i stunden.
När det råder okunskap om historia, är det viktigt att noga titta på fakta, studera och fördjupa sig i historien. Genom att analysera historiska händelser får vi en nutid där man vet ungefär vad som väntar inom vissa ramar.
De som inte lär sig av historien är dömda att upprepa den.
Comments
Post a Comment